Mano mityba
Šiame įraše noriu su jumis pasidalinti, kaip aš valgau. Mano mityba artima visavertei augalinei mitybai (angliškai whole plant based diet), kurios pagrindas yra kuo mažiau perdirbti augaliniai produktai.
Ryte valgau du kartus vaisius (pirmą kartą apie 8 valandą, o antrą kartą apie 11 valandą). Pirmą kartą valgau saldžius vaisius, o antrą kartą rūgščius vaisius. Valgau vien vaisius iki 12 valandos todėl, kad, anot knygos „Sveikata visam gyvenimui“ autoriaus Harvio Dajamondo, organizmas visą laiką atlieka tris funkcijas (sotinimasis, įsisavinimas, šalinimas), tačiau tam tikromis valandomis viena funkcija intensyvesnė. Nuo ketvirtos valandos ryto iki dvyliktos valandos vyksta šalinimo funkcija, todėl tuo metu organizmas turi būti neapkrautas, kad galėtų atlikti gerai savo darbą. Tuo atžvilgiu vaisiai kuo puikiausiai tinka, jeigu žmogus išalksta tomis valandomis.
Prieš pietus pavalgau dar vaisių, dažniausiai datulių arba džiovintų vaisių, tokių kaip figos, slyvos, mangai, ananasai (visi džiovinti vaisiai ekologiški). Džiovintus vaisius pamirkau vandenyje, kad būtų lengviau suvirškinami ir ne taip liptų prie dantų. Svarbu paminėti, kad džiovinti vaisiai dažnai nenatūraliai džiovinami, nudažomi, todėl geriausia rinktis ekologiškus ir teikti pirmenybę nedžiovintiems vaisiams.
Pietų valgau grūdus arba ankštinius ir daržoves (būna ir dienų, kai valgau bulves vietoj ankštinių ir grūdų). Daržoves įdedu grūdų arba ankštinių virimo gale. Kai valgau paprikas, špinatus, kale kopūstą, jų į puodą nededu. Ankštinius dažniausiai mirkau, grūdų ne tiek, nors tai pagerina jų virškinimą. Prieš valgydama suvalgau kelis salotų lapus, kad geriau suvirškintų pietus. Bent kartą į savaitę valgau kažkokius daigintus produktus: ar daigintus ankštinius, liucernos daigus, daigintus grikius. Pridursiu, kad vengiu glitimo turinčių produktų: rugių, kviečių, miežių ir visų iš jų susidedančių gaminių. Todėl mano valgomi grūdai yra tokie: grikiai, ryžiai (baltų vengiu), soros, kukurūzų kruopos. Kartais paragauju ir kitų grūdų, tai yra sorgų, abisininių posmilgių kruopų. Bolivinės balandos nevalgau, nes kaskart suvalgius paskausdavo pilvą.
Vakare valgau daug salotų lapų (anksčiau viską smulkindavau, bet dabar tiesiog valgau lapus) ir kopūstų lapų. Prie to valgau daržovių ir kitų produktų. Dažniausiai tai tokios variacijos:
Agurkai, krakmolingos daržovės, tokios kaip morkos, ropės, ridikai, bulvinės saulėgrąžos, kukurūzų trapučiai su žemės riešutų sviestu arba avokadu.
Pomidorai, riešutai, sėklos, cukinija arba kaliaropė.
Daugelį atveju nededu į patiekalus prieskonių, padažų. Nevartoju cukraus. Nevalgau česnakų, svogūnų, porų ir panašių augalų. Aliejaus nepilu, druskos nededu į patiekalus. Beveik nevalgau konservuoto maisto. Pasitaiko suvalgyti produktų, kuriuose yra aliejaus, druskos (užtepėlių, trapučių ir pan.)
Bandau laikytis maisto derinimo principų. Patiekalus darau kuo paprastesnius ir iš kuo mažiau ingredientų, pavyzdžiui, grikiai, morkos ir šparaginės pupelės. Taip geriau suvirškinamas maistas.
Vandenį geriu ryte prieš valgydama vaisius, prieš pietus ir prieš vakarienę. Pasidarau ir retkarčiais trintų vaisių kokteilių.
Nesu sau per griežta, todėl kartais suvalgau užtepėlių, gaminių, kurie turi druskos ar aliejaus.
Štai ir viskas. Tikiuosi, šis įrašas jums suteikė idėjų ar panorote panaršyti kokia nors tema (daiginimas, beglitiminė dieta, druskos, aliejaus nevartojimas).